czwartek, 31 lipca 2014

Kruche ciasto przekładane owocami

Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne.

Składniki :
3 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
5 żółtek
pół szklanki oleju
nadzienie np. konfitura z truskawek

Mieszamy ze sobą mąkę, cukier i żółtka.  Stopniowo dolewamy olej. Zagniatamy ciasto aż wszystkie składniki się połączą. Mąka może wchłonąć mniej oleju niż podano, nie wlewamy na siłę.
W foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy połowę ciasta i uciskamy by się nie rozpadło. Pieczemy 25 minut w temperaturze 220 stopni. Studzimy wyjęte z formy. W tym czasie pieczemy drugą część ciasta. 
Ciasto smarujemy grubą warstwą ulubionej konfitury. Ja użyłam tegorocznej konfitury z truskawek.  Nakrywamy drugim paskiem ciasta i pozostawiamy do przestygnięcia.

3 komentarze:

  1. Mniam, wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wykonane według tego przepisu smakuje rewelacyjnie!!
    Warto upiec !

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń