Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej.
Składniki:
- · filet z mintaja (bez ości)
- · chrupki kukurydziane bezglutenowe
- · jajko
- · sól, pieprz, kurkuma, majeranek
- · olej do smażenia
Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy
kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw.
Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w
rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni
rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar
tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
I jeszcze kilka uwag:
Mrożony filet z
mintaja smażymy bez uprzedniego rozmrażania. Rybę przed przyrządzeniem można
skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym
kotlecikom dodatkowego smaczku.
Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie
przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub
teflonowa.
Komentarze
Prześlij komentarz