środa, 16 kwietnia 2014

Żurek postny



Składniki :
  • zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy)
  • wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por)
  • ziemniaki
  • natka pietruszki, koperek lub rzeżucha
Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście. Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była gęsta.
Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa.  Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki.
Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz