Zupa ogórkowa



Składniki :

  • 3 ogórki kwaszone 
  • szklanka soku z kwaszonych ogórków
  • bulion drobiowy: skrzydło z indyka
  • wywar z warzyw: marchewka, pietruszka, cebula, por
  • pokrojone w drobną kostkę 4 ziemniaki lub więcej
  • natka pietruszki, koperek
  • sól, pieprz, majeranek
Przygotowuję bulion drobiowy według przepisu. Następnie do bulionu dokładam warzywa, gotuję jeszcze pół godziny i odlewam przez sitko samą zupę. Można też osobno ugotować wywar z warzyw i połączyć oba płyny, np. gdy gotowy bulion mamy już w lodówce. 
W zupie gotuję przez 15-20 minut ziemniaczki,  dodaję sól,  pieprz, majeranek.
W tym czasie na tarce o grubych oczkach ścieram ogórki (ze skórką). Gdy ziemniaki są już jadalne dodaję do zupy ogórki i sok oraz posiekaną zieleninę.
Sama zupy nie zagęszczam ale jeśli ktoś lubi można dodać zasmażkę lub zabielić śmietaną. 

Komentarze