Niedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej.
Składniki (na 10 gołąbków):
- mała główka białej kapusty
- pół kilograma mięsa
- szklanka ryżu
- cebulka lub 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, olej
- ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy
- 1-2 kg ziemniaków
- kilka cebul
- majeranek, sól, pieprz, olej
Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i
wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy
kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już
posolone i może zawierać różne inne dodatki).
Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno
kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i
podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę
z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem.
Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą,
doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście
uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi.
Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch
układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w
temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas
sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos
pomidorowy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz