Morelowe placki bezglutenowe

Dziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.

 
Składniki :
  • 5 jaj
  • 3 łyżki cukru
  • szklanka mąki ryżowej (lub mniej)
  • spora garść suszonych moreli
  • olej do smażenia
Morele kroimy w kostkę.  Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej moreli.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.



Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu 

Komentarze