Dziś smażymy placki z morelami na mące bezglutenowej. Placki są oczywiście bezmleczne i bez proszku do pieczenia.
Składniki :
- 5 jaj
- 3 łyżki cukru
- szklanka mąki ryżowej (lub mniej)
- spora garść suszonych moreli
- olej do smażenia
Morele kroimy w kostkę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki najlepiej blenderem lub mikserem. Można zmienić proporcje i dodać mniej mąki a więcej moreli.
Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.
Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu
Na teflonowej patelni rozgrzewamy tyle oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę.
Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.
Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu
Komentarze
Prześlij komentarz