Mazurek bezglutenowy i bezmleczny

Mazurek bezglutenowy i bezmleczny. Bez dodatku cukru. Ciasto można przygotować w piekarniku lub na patelni.


  
Składniki :
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • szczypta soli
  • po garści różnych bakali (rodzynki, żurawina, suszone morele, orzechy włoskie, migdały, daktyle)
  • mały banan
  • na wierzch: garść moreli, sok jabłkowy lub pomarańczowy,
  • bakalie do dekoracji np. migdały, żurawina,
Ciasto : Z białek jaj i soli ubijamy pianę. Z żółtek i bakali ucieramy blenderem gęstą masę, dodajemy mąkę i banana. Orzechy można wcześniej pokruszyć ale mój blender świetnie sobie z nimi radzi. Bakalie można wybrać dowolne: im więcej daktyli, moreli czy rodzynek tym bardziej słodkie ciasto. Do masy dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Nalewam ciasto na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oleju. Nakrywam pokrywką a po zrumienieniu się spodu (ok. 10-15 minut na średnim ogniu) przewracam placek na drugą stronę.
Ciasto można też upiec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dekoracja: suszone morele zalewam sokiem i zostawiam na kilka godzin do namoczenia.  Sok odlewam a morelki miksuję na papkę. Papką morelową smarujemy ciasto. Dekorujemy wg uznania bakaliami.

Komentarze