sobota, 15 marca 2014

Słodziaki sodziaki

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko.


Składniki:
  • 400 g mąki
  • pół łyżeczki sody
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • pół szklanki zsiadłego mleka 
  • lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka
  • olej
Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję je cukrem i dopiero wkładam na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz