Pączuszki na karnawał w Rio

Pączuszki smażone, lukrowane, wypełnione ajerkoniakiem...



Składniki :
  • 600 g mąki (typ 480 -650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)
  • szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 60 g cukru
  • łyżka wódki
  • sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek
  • olej lub smalec 
  • ajerkoniak
  • cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy
Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta a dopiero w gotowy wyrób. Proporcje składników na ciasto są takie same.
Z podanej porcji ciasta wychodzi ok. 50 pączuszków.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans. Jeśli używamy drożdży suszonych dodajemy je od razu do mąki bez robienia zaczynu, mieszamy razem wszystkie suche składniki a potem dodajemy wszystkie mokre.


Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.

Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk o średnicy 2 cm. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.

Smażenie: w głębokim garnku podgrzewamy sporo oleju. Pączki muszą w nim pływać. Wrzucamy jednego pączka na próbę i jeśli wokół niego robią się bąbelki tzn. że temperatura jest wystarczająca i można wrzucać kolejne. Wrzucamy partiami po 10-15 sztuk i łyżką cedzakową mieszamy, ewentualnie przewracamy na drugą stronę. Wystarczy kilka minut by zrobiły się złote. Nie mogą się spalić.

Ciepłe pączki lukrujemy i posypujemy drobnym cukrem ukręconym z wanilią.
Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Żeby dodać pączkom bardziej wykwintnego charakteru możemy posypać je dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym .

Wypełnianie nadzieniem: alkohol dodajemy do pączków gdy lekko przestygną ale jeszcze nie są zimne. Do strzykawki nabieramy ajerkoniak. Delikatnie i powoli wbijamy strzykawkę i wlewamy trochę nadzienia.

Smacznego wieczoru ...

Jeśli wolisz wypróbować inny sposób na zrobienie pączków to wybierz pączki pieczone i sprawdź mój przepis na pączki dla początkujących

Komentarze