środa, 26 lutego 2014

Pączki dla początkujących ;)



Jeśli dotychczas zrobienie pączków było czarną magią lub kompletną klapą to ten przepis wszystko odmieni. Dla początkujących polecam pączki upiec w piekarniku i poprostu posypać cukrem pudrem a im większą mamy wprawę próbujemy pączki smażyć i lukrować. A więc zaczynamy.




Składniki :

  • 600 g mąki (typ 480 -650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)
  • szklanka mleka
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • łyżka wódki
  • sok z cytryny ok. 3 łyżek
  • powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży.  Do miseczki wlewamy pół szklanki mleka, dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.
Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka, jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być.  Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. 

Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. 
Nakładanie dżemu: jeśli nie mamy strzykawki do nabijania gotowych pączków to nakładamy dżem w surowe ciasto. Kulkę zgniatamy, nakładamy łyżeczkę powideł, zalepiamy brzegi. Poczatkujący mogą zrobić pączki bez nadzienia.
Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.

Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę. Gotowe :)

Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to doslownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły. Wykładamy na ręcznik
papierowy by je odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Ciepłe pączki lukrujemy albo trochę już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 
Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe. 

Smacznego.


Tłusty czwartek 2014 Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz