czwartek, 6 marca 2014

Kotlety schabowe faszerowane warzywami

Kotlety schabowe w wersji z warzywami. Bez jajek i bułki tartej. Panierowane wyłącznie w przyprawach i mące (pszennej lub bezglutenowej). Idealne do ziemniaków ale i do kanapki.


Składniki:
  • schab bez kości
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, majeranek
  • czerwona papryka
  • cebula
  • czosnek (opcja)
Schab myję i kroję na kotlety. Zazwyczaj z pół kilograma mięsa wychodzi mi 8 kotletów. Te muszą być w miarę grube gdyż potrzebujemy włożyć w środek farsz. Każdy kotlet delikatnie nakrawam do połowy tworząc takie kiszonki. Delikatnie traktuję mięso tłuczkiem, żeby nie przedziurawić kieszonek. Nakładam do środka krążki cebuli, paprykę w kostkach i majeranek. Posypuję solą i pieprzem, panieruję w mące. Wkładam na rozgrzany olej. Smażę na złoty kolor z obu stron na średnim ogniu.
Odsączam nadmiar tłuszczu na ręczniku kuchennym. Podaję z surówką.


Kilka uwag: wieprzowinę zazwyczaj marynuję na dzień lub dwa przed spożyciem. Nadaje to mięsu miękkość i pełniejszy smak. Poza tym dobra marynata w naturalny sposób konserwuje mięso, więc możemy je dłużej przechowywać. Pisałam już o mojej marynacie, np. w przepisie na bitki z karkówki.

3 komentarze:

  1. mmmm... wyglądają wspaniale!
    Bardzo podaoba mi się Twój blog, dlatego wystawiam nominację do Liebster Blog Award. Po szczegóły zapraszam tutaj: http://tortadellafiglia.blogspot.com/2014/03/sernik-straciatella.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!
      Już odpowiadam na pytania:
      1. na co dzień do wszystkiego używam kurzych jaj
      2. Najdziwniejsze połączenie smaków to owoce z mięsem
      3. Najlepsze jest najprostsze rozwiązanie
      4. Jestem dzieckiem epoki szklanego obrazka więc wolę ekranizacje ;)
      5. Irlandię...
      6. ... a może w kuchni ... tatar
      7. nóż (najlepiej taki z funkcją obieraczki)
      8. przemawia więc nie stosuję
      9. często, częściej, coraz częściej
      10. powinnam napisać, że śródziemnomorska ale na co dzień z wyboru używam indukcyjnej i ognia.
      11. Zdecydowanie nie sushi

      Usuń
  2. Lubię kieszonki schabowe nadziewane warzywami!

    OdpowiedzUsuń