wtorek, 4 marca 2014

Kolorowe szaszłyki

Danie skomponowane pod dzieci. Ciekawy sposób podania ma zachęcić najmłodszych do jedzenia warzyw i mięsa.

 Składniki:
  • patyczki do szaszłyków
  • karkówka
  • żółta papryka
  • czerwona papryka
  • różyczki brokuła
  • cebulka
  • dowolne ulubione warzywa

 Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.
Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy różyczki a cebulę przecinamy w "łódeczki".  Nabijamy na patyczki na przemian mięso i kolorowe warzywa.
Szaszłyki można dusić na patelni pod przykryciem w tłuszczyku wytopionym z mięsa albo w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Oczywiście jest to tylko propozycja, a więc jeśli są to nielubiane warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka.
Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki.

2 komentarze: