wtorek, 4 marca 2014

Chleb na sodzie i zsiadłym mleku

W naszej tradycyjnej kuchni piecze się zazwyczaj chleby na drożdżach, tych piekarniczych lub na naturalnym zakwasie. Wymaga to zrobienia zaczynu i czasu na wyrośnięcie ciasta. Dziś przedstawię szybki sposób na chleb popularny na wyspach Brytyjskich, zwany często chlebem irlandzkim. Zamiast drożdży używa się sody. Poza tym chleb ten robi się na mleku. Polecam jednak zastosowanie kwaśnych produktów fermentacji mlekowej jak zsiadłe mleko, kefir, maślanka. Powód już podaję. Soda najlepiej działa w towarzystwie kwaśnych produktów.

A jeśli nie wiesz jak zrobić zsiadłe mleko to prosty przepis znajdziesz na stronie o mleku.

Składniki na mały bochenek:
  • 200 g mąki chlebowej
  • pół łyżki soli
  • pół łyżki sody
  • 160 ml zsiadłego mleka
  •  siemię lniane do posypania
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy zwarte acz miękkie ciasto. Formujemy płaski bochenek i układamy na blasze podsypanej mąką bądź ziarenkami siemienia. Ciasta na sodzie zawsze od wierzchu pękają więc nacinamy je "po swojemu", dzięki temu chleb równo wyrasta. Chleb smarujemy po wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.
Upieczony bochenek od góry jest złocisty a opukiwany od spodu wydaje charakterystyczny głuchy odgłos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz