Zdrowe biszkopty

Na pożegnanie tegorocznej pięknej zimy zrobiliśmy serię biszkoptów w kształcie bałwanków. Ciasto oczywiście jest bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty można też zrobić w foremkach do mufinek.  Ciastka będą wtedy w kształcie grzybkow jak na zdjęciu. A okrągłe biszkopty robimy na papierze do pieczenia. 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 80 g mąki 
  • pół szklanki cukru (lub mniej) 
  • szczypta soli 
  • łyżka soku z cytryny (mozna pominać)
  • łyżka soku z pomarańczy (można pominąć)
  • łyżka kakao ( można pominąć)
 Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki i kakao wciaż mieszając. Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany. Ciasto przekładam do silikonowej formy (lub do mufinek) delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej więcej jedna duża łyżka na ciastko. Zamiast foremek można użyć papieru do pieczenia i łyżką nakładać małe kulki ciasta. Będą wtedy miały kształt typowych płaskich biszkopcików. Z foremek ciadtka wychodzą wyższe.
 Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.

Komentarze