poniedziałek, 24 lutego 2014

Schabik kanapkowy pieczony nocą

Składniki :

  • schab bez kości ( może być też karkowy) ok. kilograma
  • olej
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • czosnek 3-5 ząbków
Mięso marynujemy jeśli chcemy uzyskać lepszy kolor i mocniejszy smak schabu.
Marynatę przygotowujemy na dzień lub dwa wcześniej. Umyte mięso posypujemy solą, pieprzem, majerankiem i pokrojonym czosnkiem. Jeśli mamy domowy ocet jabłkowy to polewamy mięso 3 łyżkami octu. Odstawiamy zafoliowane lub w zamkniętym pudełku do lodówki na conajmniej 8 godzin.
Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia i polewamy od góry olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni a po 30 minutach zmniejszamy do 150. Pieczemy przez godzinę i wyłączamy piekarnik ale mięso zostawiamy w piecu. Musi powoli ostygnąć a najlepiej jakby poleżało w piekarniku jeszcze przez kilka godzin.
Polecam podać schabik z chlebem i buraczkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz