piątek, 21 lutego 2014

Prosty sposób na gołąbki


Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków. 
Farsz do gołąbków można zrobić z samego mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze ryż lub kaszę np. gryczaną. Zmielone mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani jajek ani tym bardziej bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj mięsa o czym za chwilę. 
Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub sosie pomidorowym na małym ogniu. 



Składniki :
  • główka białej kapusty
  • pół kilograma mięsa
  • szklanka ryżu
  • cebulka lub 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, olej
  • ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy
Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).

Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem.

Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk. 
Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście. 




Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakis czas sosem zeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz