wtorek, 18 lutego 2014

Prawdziwy biszkopt z kakao

Do przygotowania tego ciasta nie potrzeba ani sody ani proszku do pieczenia. Ciasto to pięknie wyrasta dzięki pianie z białek jaj. Można użyć mąki kukurydzianej do uzyskania wypieku bezglutenowego. Nie zawiera mleka.
Biszkopt jest idealną bazą do tortów. Dziś prezentuję biszkopt z dodatkiem kakao.


Składniki :

  • 8 jajek
  • 150 g mąki tortowej lub kukurydzianej.
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cynamon (opcjonalnie)
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. 
Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste. 
Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.
Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.
Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.
Z podanej ilości składników można zrobić tort czterowarstwowy czyli ciasto można pokroić na 4 blaty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz