Lekki rosołek z brokułami i serduszkami

Zupa na Dzień Zakochanych.



Składniki :

  • skrzydełko z indyka
  • korzeń i natka pietruszki
  • cebula
  • brokuły
  • koperek
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • makaron w kształcie serduszek
Skrzydełko myjemy i obgotowujemy. Wymieniamy wodę, dodajemy korzeń pietruszki, cebulę i powoli gotujemy pod przykryciem ok. godziny.  
W tym czasie gotujemy makaron al dente (nie może być za miękki bo straci kształt). 
Brokuły dokładnie myjemy i rozdzielamy na różyczki. Dokładamy do zupy najpierw nóżkę brokuła a po 10 minutach wkladamy kilka różyczek. Dodajemy sól, pieprz i majeranek. Doprowadzamy do wrzenia i po 5 minutach zupa jest gotowa.
Nakładamy na talerze i posypujemy koperkiem.

Komentarze