czwartek, 27 lutego 2014

Faworki: tradycyjnie i bez mleka



Składniki :

  • 150 g mąki
  • 1 łyżka smalcu
  • 3 żółtka
  • 60 ml spirytusu
  • szczypta soli
  • smalec do smażenia
  • cukier puder
Smalec siekamy z mąką i solą na stolnicy. Na środek ciasta dodajmy żółtka i podlewamy spirytusem. Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie.  Jeśli się zbyt sypie dodajemy odrobinę tłuszczu. 
Najważniejsze przy wyrobie faworków jest rozwalkowanie ciasta na bardzo cienkie. Ciasto tniemy na paski ok. 3 na 10 cm. Na środku każdego paska robimy podłużne nacięcie przez które przewlekamy jeden z końców. 
Smalec rozgrzewamy na głębokiej patelni i smażymy faworki na złoty kolor z obu stron.
Odsączamy na ręczniku kuchennym i posypujemy cukrem pudrem.

Bardzo Tłusty Czwartek 2014 Karnawałowe smażenie Tłusty czwartek 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz