poniedziałek, 24 lutego 2014

Buraczki z papryką

Sałatka z buraczków i papryki idealnie pasuje do mięsa na zimno jak i do obiadku. Polecam!


Składniki :

  • 1kg buraków 
  • 3 czerwone papryki 
  • 3 cebule
  • szklanka wody 
  • 3 łyżki octu 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki oleju
  •  1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu




Buraki gotujemy i obieramy ze skórki dopiero gdy przestygną. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy na połówki i wyrzucamy pestki. Szatkujemy w mikserze lub mielimy w maszynce do mięsa. Cebule obieramy i też szatkujemy.
Z wody, octu, cukru i soli robimy zalewę. Wszystko razem mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy paprykę i cebulę.  Po kwadransie dodajemy buraczki i olej i gotujemy razem kolejny kwadrans na małym ogniu.

Do robienia zalewy polecam przygotować własny ocet z jabłek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz