niedziela, 9 lutego 2014

Biszkopty w kształcie grzybków

Przepis oparty na uniwersalnym przepisie na duży biszkopt, bez proszku do pieczenia itp. Biszkopty po wyrośnięciu mają kształt grzybka. Soki z cytrusów i czekoladę można pominąć lub posypać inną dekoracją (np. polać czekoladą kapelusze gdy już ciastka ostygną)


Składniki:

  • 4 jajka
  • 80 g mąki
  • pół szklanki cukru (lub mniej)
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka soku z pomarańczy
  • starta gorzka czekolada
Białka jaj oddzielam od żółtek. Nastawiam mikser z białkami i solą na wolne obroty do uzyskania sztywnej piany. W tym czasie blenderem ucieram żółtka z cukrem, dodaję sok z cytrusów a następnie przez sitko dodaję po trochu mąki wciaż mieszając.
Łączę obydwie masy dość szybko uważając żeby nie zniszczyć piany.
Ciasto przekładam do silikonowej formy do mufinek delikatnie nasmarowanej tluszczem. Mniej wiecej jedna duza łyżka na ciastko. Ciastka posypuję po wierzchu czekoladą.  Foremki wkladam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 - 20 minut. Wkładam naraz dwie foremki, wyciągam ciastka i czynność powtarzam do wyczerpania ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz