Pyszny szpinak

 

 Oto prosty i pyszny przepis na szpinak smażony z masłem – idealny jako dodatek do obiadu:




Składniki:

  • 300–400 g świeżego szpinaku (może być młody wiosenny)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła (można dodać też odrobinę oleju)
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie liście szpinaku i osusz je (jeśli liście są duże – można je nieco pokroić).
  2. Na patelni rozgrzej masło.
  3. Dorzuć szpinak – początkowo wydaje się go dużo, ale szybko zmniejszy objętość.
  4. Mieszaj i smaż przez 2–3 minuty, aż liście zmiękną.
  5. Dodaj jajko i podsmaż chwilę aż się zetnie.
  6. Dopraw solą, pieprzem.

Zimą i wczesną wiosną można użyć mrożonego szpinaku.

 Szpinak podaję z kaszą gryczaną, fasolką szparagową i podsmażoną rybką, posypuję obficie koperkiem.

Komentarze

Popularne posty