Pyszny szpinak
Oto prosty i pyszny przepis na szpinak smażony z masłem – idealny jako dodatek do obiadu:
Składniki:
- 300–400 g świeżego szpinaku (może być młody wiosenny)
- 1 jajko
- 1 łyżka masła (można dodać też odrobinę oleju)
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Umyj dokładnie liście szpinaku i osusz je (jeśli liście są duże – można je nieco pokroić).
- Na patelni rozgrzej masło.
- Dorzuć szpinak – początkowo wydaje się go dużo, ale szybko zmniejszy objętość.
- Mieszaj i smaż przez 2–3 minuty, aż liście zmiękną.
- Dodaj jajko i podsmaż chwilę aż się zetnie.
- Dopraw solą, pieprzem.
Zimą i wczesną wiosną można użyć mrożonego szpinaku.
Szpinak podaję z kaszą gryczaną, fasolką szparagową i podsmażoną rybką, posypuję obficie koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz