Biszkopt na tort

 Jak zrobić tort w domu. Ten przepis to najprostsza baza. Bez mleka i bez proszku do pieczenia. Przepis niezawodny od kilku lat.




Składniki:

  • mąka pszenna lub kukurydziana 160 g
  • 8 jaj
  • szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

Żółtka jaj ucieramy z cukrem a następnie powoli dodajemy mąkę (najlepiej przesiać ją przez sitko). Pod koniec ucierania ciasto jest bardzo gęste.
Białka z solą ubijam na pianę mikserem na wolnych obrotach. Pod koniec można dodać 2-3 łyżki soku z cytryny, aby ciasto lepiej wyrosło. Piana musi być sztywna, po przechyleniu pojemnika nie wypływa płynne białko.
Piekarnik już nastawiam na 180 stopni.
Tortownicę smaruję po dnie tłuszczem i posypuję bułką tartą lub zmielonymi płatkami owsianymi. Boki pozostają suche. Czasem zamiast tego dno wykładam papierem do pieczenia i dopiero zamykam obręcz.
Do ciasta delikanie przekładam pianę i mieszam. Masę przelewam do tortownicy. Pieczenie trwa ok. godziny, ale już po 45 minutach można sprawdzić ciasto patyczkiem (powinien być suchy).
Ciasto wyjmuję z pieca i ustawiam do góry dnem na dwóch kubkach (nie powinno wypaść z formy bo trzyma się obręczy). Zostawiam tak do ostygnięcia żeby nie opadło. Kroimy biszkopt na blaty do tortu najlepiej następnego dnia.

Dekorujemy wedle uznania. Na zdjeciu galaretka truskawkowa, owoce i jadalne kwiaty.

Komentarze