Słodkie obwarzanki

Słodkie chrupiące obrączki z błyszczącą skórką, przepis tradycyjny bardzo polecam :)

Składniki:

  • 200 g mąki
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli do gotowania
  • białko jaja
Wyrabiamy ciasto z mąki, jaj i cukru. Urywamy po kawałku i robimy cienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy.
Wrzucamy na osolony wrzątek,  wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Smarujemy ciastka białkiem jaja. Wykładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej po 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.
upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie.

Komentarze

Prześlij komentarz