Pyszne rogale z makiem.
Składniki na 40 sztuk:
1 kg mąki poznańskiej
50 g świeżych drożdży
3 jaja
3 białka
50 g cukru
szklanka ciepłej wody
5 łyżek oleju
mak do posypania
jajko na wierzch
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem łyżki cukru i szklanki mąki. Zaczyn odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. W tym czasie resztę cukru rozcieramy z jajami i białkami. Dodajemy olej, resztę mąki i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto, po kilku minutach powinno być zwarte, gładkie. Kiedy ciasto nie klei się już do rąk to możemy odstawić je do wyrastania. A więc zostawiamy ciasto nakryte ręczniczkiem w ciepłym miejscu na godzinę. Potem ciasto zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Wycinamy wysokie trójkąty. Każdy zwijamy w rogal zaczynając od szerszej strony trójkąta a kończąc na czubku. Odstawiamy na pół godziny żeby podrosły, znów przykrywamy w cieple. Smarujemy rozmieszanym jajkiem i posypujemy makiem. Pieczemy ok.20 minut w temperaturze 180.
miałam robić dziś rogale sw,marcińskie ...ale ten mak mnie jakoś nie przekonuje :( ale w takiej ilości - tylko do posypania - jestem w stanie go przełknąć ;)
OdpowiedzUsuńPolecam bo takie pieczywo można jeść na śniadanie jak i na deser. A swoją drogą przepis na rogale nadziewane słodkim makiem też już niedługo opublikuję, jak na razie po słodkich rogalach pozostały tylko zdjęcia.
OdpowiedzUsuń