czwartek, 5 listopada 2015

Naleśniki z białym serem

Podstawowy przepis na smaczne naleśniki.

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Miksujemy wszystkie składniki. Dobre ciasto ma konsystencję gęstego jogurtu, przelewa się z łyżki gęstym strumieniem. Dodatkowo dobrze jest odstawić ciasto na pół godziny przykryte ściereczką.
 Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i smażymy kolejne.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz