wtorek, 10 listopada 2015

Aronia na herbatkę

 

Masz problem  z przechowaniem świeżych owoców? Jesienne zbiory nie mieszczą się w zamrażalniku? A może po prostu potrzebujesz witamin lub lubisz owocowe herbatki ... wypróbuj mój przepis.

Owoce aronii zebrane po pierwszych przymrozkach są idealnym źródłem witam. Podnoszą oporność organizmu szarpanego jesiennymi przeziębieniami i brakiem słońca. Jeśli aronię zebraliśmy wcześniej należy jej owoce przemrozić w zamrażalniku przez 3 dni aby pozbawić je charakterystycznej goryczki. Owoce płuczemy i przebieramy z gałązek. Układamy na płóciennym lub papierowym ręczniku. Najlepiej w pobliżu kuchni lub kominka ale z braku laku wystarczy kuchenny parapet.
Suszone owoce możemy długo przechowywać. Wykorzystujemy je do parzenia herbatki lub gotujemy z nich kompot w połączeniu z innymi owocami. A więc na zdrowie:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz