wtorek, 10 marca 2015

Szpinak

 


 Jak przygotować smaczny szpinak? Gwiazdki z ugotowanego szpinaku z kilkoma dodatkami zasmakują dzieciom i dorosłym.

Składniki:
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • ugotowane ziemniaki
  • cebula
  • jajko
  • ząbek czosnku (jak ktoś lubi)
  • olej
  • sól, pieprz, słodka mielona papryka
Cebulkę kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju. Do zeszklonej cebuli dodajemy szpinak i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ewentualnie poszatkowanym czosnkiem. Dodajemy jajko i dusimy wszystko jeszcze 5 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i dokładamy ziemniaki (tyle co szpinaku). Ugniatamy w miarę gładką masę i wykładamy na talerze. Kształt gwiazdek uzyskujemy dzięki foremkom do pierników.


  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz