Krupnik

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.



Składniki:
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 400 g ziemniaków obranych
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki, koperek
Mięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso i odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa.

Komentarze

Prześlij komentarz