wtorek, 4 listopada 2014

Pizza

Polecam wszystkim ten przepis na pizzę, przetestowany wielokrotnie. Ciasto wychodzi naprawdę rewelacyjne.

 


Składniki :
  • 0,5 kg mąki
  • 8 g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • kubek ciepłej wody ok.300 ml
  • ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp.
  • przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn
Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. Kiedy używamy suszonych drożdży tzw. instatnt można ten etap pominąć i od razu wymieszać całe opakowanie z mąką.

Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.  Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.


Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.
Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz