piątek, 7 listopada 2014

Jabłka na zimę

Uwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam.

 

Składniki:
  • dowolna ilość jabłek
  • cukier ale niekoniecznie
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość cukru i mieszamy. Jabłka upychamy (dokładnie!) w wyparzone słoiczki zostawiając tylko trochę miejsca by nie dotykały pokrywki. Pasteryzujemy ok. 20-30 minut w piekarniku (temp. 60 stopni) lub w garze wypełnionym gorącą wodą. Gotowe słoiczki ustawiamy na zakrętkach dopóki nie przestygną. Przed odstawieniem do spiżarki sprawdzamy tylko czy wszystkie wieczka są wklęsłe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz