wtorek, 18 listopada 2014

Banany w cieście

Szybki deser lub przekąska z owocowym nadzieniem.



Składniki:
  • porcja ciasta francuskiego (może być sklepowe)
  • 2 banany
  • trochę gorzkiej czekolady 
  • jajko
  • olej



Ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dla uzyskania wyraźnych rozwarstwień smaruję odrobiną oleju, składam na pół i jeszcze raz wałkuję. Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk.  Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i  wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz