piątek, 31 października 2014

Szybkie zapiekanki z dżemem

Mój pomysł na ciepłe śniadanko. Uwielbiam połączenie smaku słonego ze słodkim, takie jak słone paluszki i czekolada. Dzisiejsze słone serowe ciastka ze słodkim dżemem zainspirowała koleżanka, która podawała kanapki z żółtym serem i dżemem. Kiedyś mnie takie połączenia dziwiły dopóki nie spróbowałam sama. Polecam.




Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (mrożone lub domowe)
  • ser gouda lub mozzarella
  • ulubiony dżem (truskawkowy)
  • żółtko do posmarowania ciastek z wierzchu
  • sól 
 
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Płat ciasta kroimy na prostokąty 5x10 cm. Na środku każdego układamy łyżkę startego sera, zostawiając czyste brzegi. Składamy na pół, zlepiamy brzegi a czubkiem noża robimy małe dziurki, nacięcia z wierzchu ciasta. Surowym jajkiem smarujemy każde ciastko, posypujemy szczyptą soli. Pieczemy na papierze do pieczenia przez jakieś 10-15 minut. Podajemy z dżemem, najlepiej truskawkowym.
Dżem dobry, pobudka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz