czwartek, 16 października 2014

Smakołyk z orzeszków i żurawiny

 Prawdziwy przysmak z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i kwaskowatą żurawiną uzupełniony domową pomadką krówkową.






Składniki:
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 100 g żurawiny
  • pół szklanki śmietany 30%
  • 200 g cukru
  • olej

Na dużej patelni podgrzewamy śmietanę z cukrem. Kuchenkę ustawiamy na średni płomień i co jakiś czas mieszamy. Cukier zaczyna się karmelizować a cała masa brązowieje i gęstnieje. Po niecałej godzinie uzyskamy przepyszna masę krówkową. Dodajemy do niej orzechy i żurawinę i dokładnie mieszamy. Na folię spożywczą posmarowaną olejem wykładamy gęstą masę i szerokim nożem wyrównujemy wierzch. Kiedy masa zastygnie odklejamy folię i smakołyk kroimy na kawałki.




5 komentarzy:

  1. myślę, że taka przekąska świetnie sprawdzi się w szkole, czy pracy :) pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam orzechy i żurawinę. Musze wypróbować!

    http://debesisters.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czytając przepis, aż mi ślinka ciekła. Bardzo lubię kwaskowo-słodki smak żurawinki.

    OdpowiedzUsuń