wtorek, 14 października 2014

Placki z kabaczka


Przypominają placki ziemniaczane. No może te z kabaczka szybciej i łatwiej zetrzeć na tarce bo nie jest tak twardy jak ziemniaki.


Składniki:
  • 2 kabaczki
  • 2 jajka
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kabaczki obieramy ze skórki i odkrajamy pestki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku. Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich.




4 komentarze:

  1. Super przepis :) Nie wiedziałem, że z kabaczka ta się robić placki, tego lata zaskoczył mnie przepis na placki z cukinii ale jak widzę z innych rzeczy też można :) Koniecznie muszę przetestować. Masz do nich jakiś przepis na sos ? ZARABIAJ NA SWOIM BLOGU

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponuję sos grzybowy taki jak w przepisie do mięs: http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/08/zeberka-w-sosie-z-kurkami.html

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis! Nigdy nie słyszałam o takich plackach, a mogą być naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kabaczki, a takie placki piekł kiedyś mój tata, gdy byłam mała dziewczynką ;-).

    OdpowiedzUsuń