wtorek, 21 października 2014

Karkówka

Przygotowanie miękkiego i aromatycznego mięsa karkowego na obiad jest proste, potrzeba tylko trochę cierpliwości aż odpowiednio się poddusi.


Składniki:
  • 1 kg karkówki
  • 3-4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, rozmaryn

Mięso myjemy i kroimy na kotlety. Na rozgrzanej patelni obsmażamy kotlety z każdej strony po kilka minut. Karkówka jest na tyle tłusta, że nie potrzeba dodawać oleju. W trakcie duszenia dolewamy tylko zimnej wody tak aby mięso się nie przypaliło. Mięso dusimy ok. 1,5-2 godziny. Po godzinie dodajemy poszatkowane cebule i czosnek oraz przyprawy. Sos z mięsa będzie pod koniec duszenia w miarę gesty ale zawsze możemy dodać jeszcze mielonej papryki lub gałki muszkatołowej.

1 komentarz:

  1. Mój mąż chyba by oddał duszę za takie mięsko! Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń