piątek, 5 września 2014

Sałatka z duszonych warzyw

Składniki:
  • cukinia
  • cebula
  • marchewka
  • papryka
  • ogórki kwaszone
  • ocet
  • sól, pieprz
  • cukier
  • olej
 Warzywa do sałatki dobieramy w równych proporcjach: na każdy kilogram cukinii po kilogramie cebuli, marchewki itd. Warzywa obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy na oleju z poszatkowaną cebulą. Gdy marchewka zmięknie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę i ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy parę łyżek octu. Wszystko dusimy razem dosłownie 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i studzimy do góry dnem. Jeśli sałatka ma stać dłużej w spiżarce to dodatkowo pasteryzujemy słoiki ok. 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz