Bezglutenowe kotleciki rybne

 Chrupiące kotleciki rybne w panierce bezglutenowej.


Składniki:
  • ·        filet z mintaja (bez ości)
  • ·        chrupki kukurydziane bezglutenowe
  • ·        jajko
  • ·        sól, pieprz, kurkuma, majeranek
  • ·        olej do smażenia
Należy zwrócić uwagę na skład chrupków kukurydzianych ponieważ najpopularniejsze chrupki zawierają słód jęczmienny i tym samym nie są produktem bezglutenowym.
Z każdego filetu uzyskujemy po trzy kotleciki. Każdy kotlecik posypujemy szczyptą soli i pieprzu oraz szczyptą ulubionych przypraw. Zawsze do ryby dodaję kurkumę, majeranek lub cząber. Kotlety maczamy w rozmieszanym jajku i obtaczamy w chrupkach kukurydzianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na papierowym ręczniku.
I jeszcze kilka uwag:
 Mrożony filet z mintaja smażymy bez uprzedniego rozmrażania. Rybę przed przyrządzeniem można skropić sokiem z cytryny i odstawić na kwadrans. Taki zabieg doda naszym kotlecikom dodatkowego smaczku.
Olej na patelni musi być mocno rozgrzany aby ryba nie przywarła. Najlepsza do smażenia ryby jest patelnia z grubym dnem lub teflonowa.

Komentarze