Pierożki z jabłkami (bez jaj, mleka, cukru)

Idealne pierogi dla dzieci. Ciasto robimy tylko z mąki pszennej i gorącej wody. Farsz możemy zastąpić innymi owocami ale ja dziś polecam starte jabłko (bez cukru).


Składniki (ok. 30 sztuk):
  • szklanka mąki pszennej typ 500 lub 650
  • wrzątek ok. 100 ml
  • 3 jabłka
  • łyżka soli do gotowania
Mąkę zalewam stopniowo gorącą wodą, nie wlewam od razu wszystkiego. Mieszam najpierw nożem a następnie zagniatam ciasto ręką przez kilka minut.  Powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Konsystencję reguluję ilością wody lub dosypując mąki. Odstawiam na kwadrans. W tym czasie obieram jabłka.  Najlepsze są twarde i słodkie. Jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach.
Z ciasta urywam małe kulki, wałkuję na posypanej mąką stolnicy. Na środek kładę łyżkę farszu, zalepiam dokładnie brzegi, ewentualnie zagniatam brzegi widelcem.
W sporym garnku gotuję ok. 3 litrów wody i dodaję łyżkę soli. Jeśli ktoś gustuje w słodkich pierogach to zamiast soli sypie cukier. Pierogi wrzucam na wrzątek po 10 sztuk. Delikatnie mieszam by nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch gotuję jeszcze kilka minut i wyławiam sitkiem lub łyżką cedzakową.

Takie pierogi możesz podać na Wigilię lub skorzystaj z przepisu na uszka do barszczu.

Komentarze