Sycące dania postne: Pieczone ziemniaczki

Ziemniaki są bardzo popularnym warzywem. Możliwości ich przyrządzania są niezliczone. Dziś pokażę dwa pomysły na pieczone ziemniaki. Pierwsza wersja jest delikatna, miękkie i chrupiące ziemniaczki, takie akurat dla dzieci. Wersja druga raczej dla dorosłych, polecam doprawić ostrzejszymi przyprawami.
Do pieczenia ziemniaków (jak i do frytek) używam zazwyczaj odmian Irga lub Irys.



Składniki:
  • ziemniaki
  • cebulka
  • olej lub smalec
  • sól, pieprz, majeranek, ulubione przyprawy
Wersja pierwsza - działamy, żeby było szybciej:
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki o podobnej wielkości i wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut. Odlewamy wodę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Układamy w nim pokrojoną w krążki cebulę i wkładamy ziemniaki. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem.
Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Wersja druga - czekamy aż same się zrobią:
Pokrojone ziemniaki mieszamy w misce z olejem, cebulą i przyprawami. Możemy dodać sproszkowaną słodką lub ostrą paprykę. Wykładamy na folię do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Nastawiamy piec na 220 stopni. Pieczemy ok. godziny. Co jakiś czas ziemniaki mieszamy by się zbyt nie przypaliły.

Do pieczonych ziemniaków polecam zsiadłe mleko

Komentarze