sobota, 8 marca 2014

Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym

 Racuszki bez drożdży, sody i proszku do pieczenia.



Składniki:
  • szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu
  • 1/4 szklanki wody
  • banan
Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)

2 komentarze: