Kolorowa przekąska

Pomysł na przystawkę. Taki talerzyk możemy szybko mieć pod ręką zamiast słodkości.


Składniki:
  • ćwiartka żółtej papryki
  • ćwiartka czerwonej papryki
  • pół ogórka
  • marchewka
  • łyżka kukurydzy
  • dowolne warzywa
Warzywa jeśli potrzeba obieramy ze skórki i kroimy w słupki.

Wiem, że mycie i obieranie warzyw wydaje się być czasochłonne, dlatego tak mało warzyw jadamy na co dzień. W okresie zimowym także dostępność wielu ulubionych warzyw jest problemem. Zawsze jednak szukajmy prostych rozwiązań. Zacznijmy od dostępnej przez cały rok marchewki lub kapusty. Możemy je chrupać na surowo. Przede wszystkim poprawiają wygląd skóry i przemianę materii co po zimowych dniach każdemu się przyda. Zanim powiecie "nie" to najpierw spróbujcie. Niestety w styczniu kończy się "sezon" na kalarepki i rzepę. Uwielbiam takie ostre warzywa. Nie przesadzam z kupowaniem zagranicznych warzyw czy też polskich szklarniowych o tej porze roku. Nowalijki mają zazwyczaj sporo nawozów w sobie. Ale już niedługo wiosna. Póki co, przy braku pomysłów, polecam posiać bardzo wartościową rzeżuchę. Co prawda do Wielkanocy jeszcze daleko ale łatwiej nam będzie czekać na wiosnę w takich warzywnych kolorach.

Komentarze