niedziela, 16 lutego 2014

Sznycle z indyka w sosie

Sznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu. 


Składniki :

  • 0,5kg sznycli z piersi indyka
  • 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
  • olej
  • koperek
  • sól, pieprz, 
  • słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir
  • 2 szklanki rosołu
  • łyżka syropu klonowego lub miodu
Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody. Po godzinie dodajemy przyprawy I dolewamy resztę rosołu. Mąkę rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do rosołowego sosu, wciąż mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i dodajemy koperek i syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu. 


Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków

2 komentarze:

  1. Bardzo pyszna potrawa! jedynie soli w tym przepisie jest za wiele- powinno być chyba 2 szczypty nie łyżeczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Soli jak kto woli:) Dla mnie taka ilość na pół kilo mięsa z indyka jest w sam raz. Pozdrawiam.

      Usuń