Sznycle z indyka dobrze komponują się ze słodkim sosem z wyczuwalną ostrą nutą pieprzu.
Składniki :
- 0,5kg sznycli z piersi indyka
- 2 łyżki mąki (może być bezglutenowa)
- olej
- koperek
- sól, pieprz,
- słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, kurkuma, imbir
- 2 szklanki rosołu
- łyżka syropu klonowego lub miodu
Sznycle obsmażamy na oleju, dodajemy szklankę rosołu, 2 łyżeczki soli i pieprz i dusmiy pod przykryciem na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy wody. Po godzinie dodajemy przyprawy I dolewamy resztę rosołu. Mąkę rozrabiamy w pół szklanki wody i wlewamy do rosołowego sosu, wciąż mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień i dodajemy koperek i syrop klonowy. Sprawdzamy czy mięso jest już miękkie a jeśli nie to dusimy jeszcze przez chwilę. Można ewentualnie jeszcze dodać więcej soli czy pieprzu.
Mięso propnuję podać z sałatką z buraczków
Bardzo pyszna potrawa! jedynie soli w tym przepisie jest za wiele- powinno być chyba 2 szczypty nie łyżeczki
OdpowiedzUsuńSoli jak kto woli:) Dla mnie taka ilość na pół kilo mięsa z indyka jest w sam raz. Pozdrawiam.
Usuń