niedziela, 16 lutego 2014

Surówka z kapusty


Bardzo prosta a przede wszystkim wartościowa przystawka. Można ją wykończyć wedle uznania ulubionymi sosami. Jest to doskonała baza do stworzenia własnej niepowtarzalnej surówki.


Składniki :
  • Biała kapusta (ćwiartka dużej lub połowa małej)
  • sól, pieprz
  • olej
  • koperek
Główkę kapusty myjemy i obieramy z brzydkich liści. Dobra kapusta ma tych brzydkich liści nie wiele ale zawsze te wierzchnie usuwamy. Kapustę osuszamy. Odkrajamy potrzebną ilość i ścieramy na tarce do warzyw (na tej z dużymi oczkami). Wersja dla leniwych: kapustę szatkujemy w mikserze.
Do kapustki dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mmieszając delikatnie wyciskamy z kapusty sok. Odstawiamy na pół godziny. Dodajemy łyżkę oleju i koperek i jeszcze raz mieszamy. Gotowe.

Taką surowkę możemy doprawić sokiem z cytryny, sosem vinegret lub majonezem.
Jesli zostanie surówka z poprzedniego dnia wystarczy dotrzeć do niej jedną marchewkę lub kawałek
kiszonego ogórka a już mamy cos innego. Jako dodatki mmożemy użyć też szczypiorku, cebulki, konserwowej kukurydzy, pietruszki czy selera.  Surówki których bazą jest kapusta to surówka po żydowsku czy colesław. 
Ważna uwaga przy zakupie kapusty: liście nie powinny być zbrązowiałe a korzonek podpleśniały.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz