Po prostu pizza

Prosty przepis na dobrą domową pizzę.  Dodatki według uznania.



Składniki :

  • 0,5 kg mąki
  • 8 g drożdży instant
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • kubek ciepłej wody ok.300 ml
  • sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp.
  • przyprawy do pizzy
Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu.

Kiedy drożdże podrosną dolewamy oliwę i dosypujemy mąkę i sól.  Wyrabiamy ciasto dość długo aż uzyskamy kulę. Ciasto nie powinno lepić się do rąk ale też nie może się rozpadać. W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia.


Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.
Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii czy oregano. Nakładamy sos pomidorowy i farsz. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą.
Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut uważając by się nie przypaliła. 

Komentarze