sobota, 8 lutego 2014

Kurczak idealny

Najlepsza rekomendacja dla tego dania: dwuletnie dziecię zjada to mięsko ze skórką.

Składniki:
  • kurczak
  • po 2 łyżeczki przypraw: sól, pieprz, oregano, majeranek, kurkuma, słodka lub ostra papryka, imbir
  • główka czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny

Mięso na pieczeń można przyprawić zaraz przed włożeniem do piekarnika, jednak najlepszy smak uzyskamy marynując je na dzień lub dwa. Więc po koleji:
Przygotowanie: Kurczaka myję w chłodnej wodzie, wkładam do pojemnika do pieczenia i przyprawiam. Na dno pojemnika wrzucam pokrojony czosnek i cebulę. Mięso polewam octem jabłkowym. Ocet łatwo przygotować według przepisu link.  Cytryny używam gdy nie mam domowego octu. Na koniec polewam wszystko olejem lub obkładam kawałkami masła.
Marynowanie: Przyprawionego kurczaka zakrywam folią i odstawiam do lodówki do następnego dnia (tak przyprawone mięso można przechowywać w lodówce dłużej)
Pieczenie: Piekarnik nagrzewam do 180 stopni i wkładam mięso bez przykrycia. Po 30 minutach zmniejszam temperaturę do 160 stopni i sosem, który wytwarza się z mięsa polewam pieczeń. Piekę jeszcze półtorej godziny i raz lub dwa w tym czasie polewam jeszcze mięso sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz