wtorek, 25 lutego 2014

Jak zwykle udane pieczywo zwijane



Składniki :

  • 0,5 kg mąki pszennej typ 500 lub 650
  • 3 łyżeczki drożdży instant
  • kubek wody letniej (300ml)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • olej
  • garść natki pietruszki lub koperku
  • jajko
  • siemię lniane lub sezam
Do dużego garnka wsypujemy mąkę, drożdże, cukier i sól. Mieszamy i dodajemy 4 łyżki oleju. Zaczynamy wyrabiać ciasto dolewając ciepłej wody. Nie wlewamy od razu całego kubka bo mąką może wszystkiego nie wchłonąć. Wyrabiamy ciasto aż uzyskamy kulę, która nie lepi się do rąk. Podlewamy pod kulę trochę oleju, zakrywamy garnek ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (godzinę lub dwie).


Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy. Kroimy na paski ok. 2-3 cm na 10 cm. Na okrągłą blaszkę tortową potrzeba ich mniej więcej 30. Kawałki ciasta smarujemy małą! ilością oleju (żeby pieczywo nie było tłuste) i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Można też użyć innej zieleniny jak oregano czy bazylia.


Formę do ciasta smarujemy tłuszczem. Każdy kawałek ciasta rolujemy i układamy w formie. Znów zakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia nie dłużej niż godzinę. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto smarujemy jajkiem rozmieszanym z ziarnami. Pieczemy 35 minut.




1 komentarz:

  1. Dzień dobry
    Zapraszam do kontaktu na: kontakt@blog-media.pl
    Chciałabym przedstawić informacje na temat możliwości współpracy reklamowej.
    Pozdrawiam serdecznie
    Magdalena

    OdpowiedzUsuń