Najlepszy przepis na pączki bez mleka

Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób pieczenia pączków ale można je też tradycyjnie usmażyć.


 

Składniki :
  • 600 g mąki (typ 480-650)
  • 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant)
  • szklanka wody
  • 2 łyżki oleju
  • 5 żółtek
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • łyżka wódki
  • sok z cytryny ok. 3 łyżek
  • powidła śliwkowe, różane lub dowolny dżem
  • olej lub smalec do smażenia
  • cukier puder, sok z cytryny
Rozczyn z drożdży:  Do miseczki wlewamy ciepłą wodę (250ml), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.
Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy jajka, wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę.
Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy kulki. Z podanej ilości ciasta robimy ok. 30 większych lub 40 mniejszych pączków. Kulki układamy na posypanej mąką stolnicy, znów nakrywamy ściereczką do podrośnięcia ok. 20 minut.
 
Pieczenie: Na folię lub papier do pieczenia polewamy trochę oleju i układamy kulki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na jakieś 20 minut. Czas zależy od wielkości kulek. W połowie czasu kiedy z wierzchu zrobią się rumiane pączki warto przekręcić na drugą stronę.
Smażenie: wkładamy pączki na rozgrzany olej lub smalec tak by były prawie całe zanurzone w tłuszczu. Trwa to dosłownie kilka minut. Pilnujemy by się nie przypaliły.
Ciepłe pączki nabijamy dżemem a następnie lukrujemy albo już przestudzone posypujemy cukrem pudrem. 
Lukrowanie: szklankę cukru pudru zalewamy kilkoma łyżkami bardzo gorącej wody i ucieramy aż do rozpuszczenia cukru. Dla lepszego smaku dodajemy łyżkę soku z cytryny. Pączki polewamy od wierzchu lub turlamy w lukrze całe. 
 

Komentarze