Pyszny kapuśniak w 20 minut

Przepis idealny nawet dla niewprawionych kucharzy. Pożywna zupa w wersji bez mięsa do wykonania w bardzo krótkim czasie.



Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kapuste. Gdy sie zaczyna smażyć dolewam wody i duszę pod przykryciem.
W tym czasie obieram marchewke i ziemniaki. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach a ziemniaki kroje w dużą kostkę. Pora wrzucam ok 10 cm w calosci. Ząbek czosnku przecisnięty przez praskę lub pokrojony w kostkę. Wlewam tyle wody do garnka co by zakryla warzywa. Dodaje łyżkę oleju i 2 łyżeczki soli, trochę pieprzu oraz zioła np. majeranek, oregano, cząber i kurkumę. Gotuje do miekkości czyli max 15 minut. Zagęszczam mąką rozmieszaną w kubku w zimnej wodzie i doprowadzam do wrzenia przez chwile. Teraz dodaje podsmażoną kapustę i gotuje razem wszystko przez kilka minut. Uzupełniam wodę wrzątkiem tyle ile potrzeba i ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku.

Komentarze

Prześlij komentarz