Serce dla Babci i Dziadka

Prezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego.

 

 Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek)
  • dżem porzeczkowy, truskawkowy lub malinowy
  • surowe jajko
  • papier do pieczenia


Ciasto rozwijamy, połowę gęsto smarujemy czerwonym dżemem, przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy na 12 kawałków (3x4 lub na 9 kawałków czyli 3x3). Na każdym ciastku nożem lub foremką wykrawamy serce z wierzchniej warstwy i wyjmujemy. Ciasto na około dżemu smarujemy rozmieszanym jajkiem. Ciastka pieczemy na papierze lub folii w temperaturze 200 stopni jakieś 15 minut.
 

 Polecam ten przepis także na walentynkowe prezenty. 

Walentynkowe menu

Komentarze

Prześlij komentarz